Het vinden en beheren van opvang voor kwetsbare groepen – zoals verslaafde en/of psychiatrische daklozen en asielzoekers/statushouders – is voor gemeenten een lastig proces. Dit proces loopt uiteen van het vinden van de juiste locatie, het kiezen voor de beste locatie, het opstellen van een beheerplan, het evalueren van staand beleid en het monitoren van overlast. Omdat in dergelijke processen rekening gehouden moet worden met belangen van allerlei betrokkenen (gemeente, burger, politie, opvanginstelling) is onafhankelijk onderzoek een mogelijkheid. Op alle vijf bovengenoemde processen voert Bureau Beke onderzoek uit. Dit heeft onder andere geresulteerd in onderzoek naar:

  • best beheerbare locaties (bijvoorbeeld in Doetinchem)
  • het al dan niet vestigen van een opvanginstelling (bijvoorbeeld in Zutphen en in Arnhem)
  • het opstellen van beheerplannen (bijvoorbeeld De Boei in Arnhem, Domus in Wehl, Dalespand in Doetinchem, Westervoortsedijk in Arnhem en azc’s in Zutphen, Warnsveld en Apeldoorn)
  • optimaal locatiekeuzebeleid (bijvoorbeeld in Tilburg)
  • monitoren van overlast (rondom azc Zutphen en opvanglocaties in Arnhem)
  • nieuwe beheermaatregelen (bijvoorbeeld straatcoaches in Arnhem)

Op basis van alle onderzoekservaringen is een Stappenplan ontwikkeld dat gemeenten verder kan helpen in het gehele besluitvormingsproces rond maatschappelijke opvang. Ook kunnen we beheerpartners ondersteunen in de eerdergenoemde afzonderlijke onderdelen van het beheer.

Download
Risicoanalyse leefbaarheid en veiligheid rondom maatschappelijke voorzieningen